Explosievrije verlichting: bespaar met hoogwaardige led zone lampen

Genoeg licht in en om een onderneming is een belangrijke eis voor veiligheid. Maar hoe zit het met ruimtes waar er gevaar voor ontploffing is? Hiervoor geldt dat er explosiebescherming gehandhaafd moet worden, waarbij de juiste armaturen voor verlichting een belangrijk onderdeel vormen. LED Lighting Zeeland kunt u hiermee uitstekend helpen. Wij zijn namelijk op de hoogte van de wettelijke richtlijnen en normen voor het installeren van led verlichting in een omgeving met ontploffingsgevaar. Bovendien hebben wij hoogwaardige explosievrije verlichting beschikbaar. Zo kunnen wij ook in explosiegevaarlijke ruimtes de juiste led-oplossingen bieden.

De explosievrije lamp als oplossing bij explosiebescherming

Explosiegevaar ontstaat wanneer brandbare stoffen en zuurstof gecombineerd worden. Een vonkje kan dan makkelijk een ontploffing veroorzaken. Bedrijven die werken met brandbare stoffen moeten daarom aan allerlei maatregelen voldoen om mens en milieu te beschermen tegen een explosie. Ondernemingen die met brandbare stoffen omgaan moeten ook een risicobeoordeling laten uitvoeren. Bij deze beoordeling wordt onder andere de verlichting bekeken die explosievrij moet zijn. Het ontstekingsmechanisme van een reguliere lamp kan namelijk explosiegevaar opleveren wanneer de verlichting aangaat.

De explosievrije verlichting beschermen ook tegen een stofexplosie. Een stofexplosie is een explosieve verbranding van stof, met zuurstof uit de lucht. Wanneer stof en lucht in een bepaalde verhouding aanwezig zijn en er een ontstekingsbron aanwezig is. Dit bijvoorbeeld in de vorm van een statische ontlading of broei in een laag stof, kan een explosie plaatsvinden. Met explosievrije verlichting kan je dit tegengaan! 

ATEX-gebieden: indicaties van de risico’s

De risico’s van gevaarlijke stoffen wordt onderverdeeld in zogenaamde ATEX-gebieden. Dit zijn genummerde zones, waarbij zone 21 tot en met zone 22 voor ontvlambare stofatmosferen staan. In deze zones kan er een explosieve sfeer ontstaan die door een ontstekingsbron tot ontploffing kan worden gebracht. Hiervoor is een explosievrije verlichting dus noodzaak. ATEX is overigens een afkorting van het Franse ATmosph√®res EXplosibles en wordt ook gebruikt als benaming van de Europese richtlijnen voor explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Een explosievrije lamp wordt daarom ook wel een ATEX lamp genoemd. Verder worden dit soort lampen ook aangeduid met ex lamp of zone lamp.

Aandachtspunten bij het kopen van een explosievrije lamp

Zoals u begrijpt, mag een ex lamp onder geen beding een ontstekingsbron zijn. Daarom is het goed om rekening te houden met de plek waar het armatuur komt. Heersen er bijvoorbeeld extreem lage en hoge temperaturen? Of vinden er hevige trillingen en schokken plaats? In dat geval heeft u een schok- en trilbestendige lamp nodig die tegen extreme temperaturen kan. Om te weten wat voor soort ATEX lamp in uw situatie het beste is, kunt u gerust Led Lighting Zeeland benaderen. Wij adviseren u graag over de juiste ex lamp. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een lichtgewicht uitvoering, een korte inschakeltijd en een aangegoten kabel. Verder kunnen wij u helpen aan explosievrije lampen die eenvoudig zijn te installeren.

Bespaar met explosievrije led verlichting

Veiligheid staat voorop, maar ook duurzaamheid. Gelukkig bestaan er hoogwaardige explosievrije lampen in led. In vergelijking met traditionele verlichting kunt u met led lampen tot 70 procent aan energie besparen. Led Light Zeeland informeert u graag over de beste zone led lampen voor uw bedrijf. Neem daarom snel contact met ons op voor een duurzame en veilige verlichting!

Benieuwd naar alle producten van LedLighting Zeeland?

Bekijk ons hele assortiment aan LED verlichting producten.